Voedingsadvies

Wat is een gezond voedingspatroon?

Een gezond voedingspatroon omvat de perfecte balans van koolhydraten, eiwitten, vetten, vitamines, mineralen en water om je metabolisme optimaal te ondersteunen – dat is het proces waarin voeding wordt omgezet in energie in de cellen van je lichaam. Het optimale voedingspatroon varieert echter van persoon tot persoon. Het hangt af van factoren zoals gewicht, leeftijd, geslacht, bewegingsniveau en eventuele allergieën, intoleranties en ziektes.

Het belang van darmbacterien

In mijn praktijk ontmoet ik vaak mensen met de diagnose Prikkelbare Darm Syndroom. Deze mensen hebben niet alleen al jarenlang te maken met fysieke klachten, maar ook vaak met mentale klachten zoals slapeloosheid, depressie en angststoornissen. Vaak hebben ze te horen gekregen dat het allemaal in hun hoofd zit. Dat kan erg frustrerend zijn.

Er is echter een directe tweezijdige relatie tussen de conditie van de darmen en de hersenen. We kennen allemaal de signalen die vanuit de hersenen naar het maag-darmkanaal gaan bij stress, zoals misselijkheid of de plotselinge drang om naar de wc te gaan. De darmen sturen echter ook signalen naar de hersenen; er worden talloze neurotransmitters in de darmen geproduceerd, die op hun beurt invloed hebben op je brein. De darmbacteriën, ook wel bekend als darmflora, spelen hierbij een essentiële rol. Dus ook als je last hebt van mentale klachten als angst, slapeloosheid of depressieve gevoelens, kan het de moeite waard zijn om te kijken of we iets kunnen veranderen aan je voedingspatroon. Gezond eten betekent immers dat je je letterlijk beter voelt in je eigen vel.

Afvallen en aankomen

Bij zowel afvallen als aankomen speelt een balans tussen voeding en lichaamsbeweging een essentiële rol. Afvallen vraagt om een calorisch tekort, waarbij je minder calorieën consumeert dan je verbrandt, maar ook om een stabiele bloedsuikerspiegel. Hierbij is het belangrijk om een voedzaam en gebalanceerd dieet te volgen dat rijk is aan groenten, fruit, volkoren granen en magere eiwitten en gezonde vetten, gecombineerd met regelmatige lichaamsbeweging.

Aankomen daarentegen vereist een calorisch overschot, dat wil zeggen meer calorieën eten dan je lichaam verbrandt. Dat betekent niet dat je allerlei ongezonde snacks moet gaan eten. Om op een verantwoorde manier aan te komen, is het raadzaam om te kiezen voor voedingsrijke voedingsmiddelen die ook hoog zijn in calorieën, zoals noten, volle zuivelproducten en vette vis, en deze te combineren met krachttraining om spiermassa op te bouwen in plaats van alleen vet. Het is altijd raadzaam om een gezondheids- of voedingsdeskundige te raadplegen voor gepersonaliseerd advies en begeleiding. Lees meer

Herstel na ziekte, burn-out of chronische stress

In tijden van herstel, of het nu na ziekte, een burn-out of chronische stress is, is rust, voldoende beweging en gezonde voeding nog belangrijker dan normaal. Het is cruciaal dat je lichaam de extra afvalstoffen die het produceert snel kan afvoeren en dat je lichaam optimaal wordt gevoed om weer sterker te worden. Voldoende water drinken, bepaalde producten tijdelijk vermijden en andere producten juist meer consumeren kunnen hierbij helpen. Ik kan je laten zien wat in jouw specifieke geval belangrijk is. Lees meer

Sportvoedingsadvies

Voor het optimaliseren van je trainingsresultaten, het voorkomen van blessures en goed spierherstel is het voor sporters belangrijk om de juiste producten op de juiste tijden te eten en te drinken. Bij een persoonlijk advies kijk ik zowel naar je basisvoeding en naar de voeding rondom de sportmomenten.  Lees meer.

Kinderen

Overgewicht, waarmee 17,5% van de Nederlandse kinderen kampt, vormt een grote uitdaging voor hun gezondheid, versterkt door verhoogde consumptie van vetten en suikers en afname van vezelinname en beweging. Het is belangrijk om gezonde levensstijlgewoonten op jonge leeftijd aan te leren, omdat deze vaak levenslang behouden blijven. Ondanks variërende voedingsbehoeften tussen leeftijdsgroepen, gaan kinderen steeds bewuster om met voeding. De aanwezigheid van ouders bij consultaties hangt af van de leeftijd van het kind. Lees meer

Senioren

Gezonde voeding en voldoende beweging zijn cruciaal voor ouderen om zelfredzaam te blijven, een prioriteit sinds gemeenten in 2015 verantwoordelijk werden voor ouderenzorg. Meer dan de helft van de zelfstandig wonende ouderen kampt met chronische ziekten zoals diabetes II en voedingsproblemen, waarbij een individueel aangepast gezond dieet een positieve invloed kan hebben. Lees meer

Pms of overgangsklachten

Hormonale schommelingen rondom de menstruatie of tijdens de overgang kunnen zowel lichamelijke als mentale klachten veroorzaken. Gelukkig kunnen bepaalde voedingsstoffen helpen om de hormoonbalans weer in evenwicht te brengen, terwijl andere voedingsmiddelen worden afgeraden.

Vage klachten

Als je regelmatig last hebt van hoofdpijn, een opgeblazen gevoel, het prikkelbare darmsyndroom, een gebrek aan energie, een slechte huid of mentale klachten kan het zijn dat je darmflora niet optimaal hebt,  voedingstekorten hebt opgebouwd door een eenzijdig voedingspatroon en te veel bewerkt voedsel. Het kan ook zijn dat je lichaam moeite heeft met het verwerken van bepaalde voedingsmiddelen. Een persoonlijk voedingsadvies kan je helpen deze klachten te verminderen, en je zult merken dat die extra kilo’s ook meteen verdwijnen.

Voor meer informatie over mijn werkwijze kun je terecht bij de procedure.