Jong geleerd is oud gedaan

Zo’n 17% van de kinderen in Nederland heeft overgewicht en zelfs obesitas. Afgezien van psychische klachten en beperking van de bewegingsvrijheid, kan dit op den duur  tot ernstige welvaartsziekten leiden. Waar diabetes 2 vroeger werd aangeduid als ouderdomssuiker, zijn er nu al 3-jarigen met pre-diabetes. Dat is zorgwekkend. Kinderen met overgewicht eten te veel loze calorieën, dus producten met veel calorieën maar weinig voedingsstoffen en bewegen over het algemeen te weinig. Juist nu is het belangrijk je kind een goed eetgedrag aan te leren, want het is veel moeilijker om slecht eetgedrag af te leren.
Hier geldt: Jong geleerd is oud gedaan.

Gelijk gewicht bij lengtegroei

Het begeleiden van kinderen met overgewicht verschilt van het begeleiden van volwassenen. Kinderen zijn nog in de groei en hebben veel voedingsstoffen nodig zodat ze zich goed kunnen ontwikkelen. Het doel bij kinderen is dan ook niet zozeer om af te vallen, maar om niet aan te komen. Omdat het kind wel in de lengte groeit, zal de verhouding tussen lengte en gewicht – de zogenaamde BMI – lager worden.

Elke leeftijdscategorie heeft z’n eigen uitdagingen qua eetproblematiek. Peuters die niet willen eten, pubers die worden gedreven door hormonen en groepsdruk. Afhankelijk van de leeftijd van het kind, worden de ouders betrokken bij de consulten.