Afvallen

Afvallen is  proces dat varieert van persoon tot persoon en gaat verder dan simpelweg minder eten dan je verbrandt. Het is vooral de combinatie met een stabiele bloedsuikerspiege. Gezond afvallen betekent dat je je voeding aanpast, maar dat je wel alle voedingsstoffen binnenkrijgt die je lichaam nodig heeft om goed te kunnen functioneren. 2000 calorieen aan snacks en junk food doen iets heel anders in je lijf dan 2000 calorieën die bestaan uit groente, fruit, volkoren producten, een juiste combinatie eiwitten en gezonde vetten. Op fysiek EN op mentaal vlak.

Veel mensen zitten zonder het te weten in de zogenaamde sugar roller coaster, waardoor je een soort speelbal bent van de schommelingen van je bloedsuikerspiegel. En dat zorgt er niet alleen voor dat je lichaam vet opslaat, maar ook dat je blijft snacken en snaaien, woordoor je weer een piek creëert. En zo begin je weer van voren af aan.

Het gaat om een voedzaam voedingspatroon, rijk aan vezels afkomstig van groenten, fruit en volkoren granen, een combinatie van plantaardige en dierlijke eiwitten en de juiste hoeveelheid gezonde vetten. De vezels ondersteunen niet alleen een gezonde spijsvertering, verzadiging en goede absorptie van voedingsstoffen, maar zorgen ook juist voor die stabiele bloedsuikerspiegel. Dan worden de suikers geleidelijk afgegeven, heb je de hele dag voldoende energie zodat je geen behoefte meer hebt om te snaaien. En dat  scheelt in vetopslag en calorieën.

Naast voeding is ook regelmatige lichaamsbeweging belangrijk, zowel voor het verbranden van calorieën als voor het bevorderen van een gezonde darmwerking en het verbeteren van je lichaamssamenstelling (vet- spierratio).

Met een persoonlijk voedingsadvies, afgestemd op jouw doelen en mogelijkheden en rekening houdend met eventuele allergieën en intoleranties, kan ik je helpen om op een verantwoorde manier blijvend gewicht te verliezen. Wil jij een advies dat op jouw lijf is geschreven? Investeer in je gezondheid en neem contact op voor een persoonlijk advies.

Aankomen

Aan de andere kant kan het gezond aankomen van gewicht een uitdaging zijn. Je zult in ieder geval meer calorieën moet eten dan je verbrandt.  Het gaat echter niet alleen om het eten van meer calorieën, maar om het kiezen van de juiste, voedingsrijke voedingsmiddelen.

Voedingsmiddelen zoals noten, volle zuivelproducten, vette vis en volkoren granen die calorierijk zijn maar ook vol voedingsstoffen en vezels zitten. Vezels zijn belangrijk voor een goede darmgezondheid, en een goede darmgezondheid bevordert de  opname van voedingsstoffen, wat cruciaal is bij gewichtstoename. Naast gezonde calorierijke voeding is het om aan te komen goed om aan krachttraining te doen, zodat je je spiermassa kunt opbouwen. En meer spiermassa betekent gewichtstoename. Bij aankomen ligt er een grotere nadruk op het eten van de juiste hoeveelheid en vormen van eiwitten. Dat zijn zeker niet alleen dierlijke eiwitten. Juist een combinatie van plantaardige en dierlijke eiwitten werkt goed en is gezond. Ben je vegetarier of veganis, dan wordt daar uiteraard rekening mee gehouden en focussen we op voldoende plantaardige eiwitten.

Het is belangrijk om te onthouden dat ieders lichaam anders reageert op voeding en lichaamsbeweging, en dat wat voor de een werkt, misschien niet voor de ander werkt. Als gewichtsconsulent en voedingsdeskundige, kan ik je helpen bij het navigeren door deze uitdagingen en het ontwikkelen van een aanpak die is afgestemd op jouw unieke behoeften en doelen. Investeer in je gezondheid en neem contact op voor een persoonlijk advies.